Ook in Nederland groeiende vraag naar Shorty Bull

Ook in Nederland groeit de vraag naar Shorty Bull hondjes.

De Shorty bull begint te winnen aan populariteit en langzaam begint het hondje naamsbekendheid te krijgen. Ook wij krijgen steeds vaker de vraag waar deze hondjes te koop zijn in Nederland. Helaas op dit moment kun je ze alleen in laten vliegen vanuit Amerika.

Toch is er ook nog veel onwetendheid en en een hoop misverstanden rondom dit ras. Dat is natuurlijk niet vreemd met een nieuw ras  als de Shorty Bull. Veel te vaak horen wij nog dat de Shorty niets meer of minder is dan een “Frenchie” of Franse buldog met gecoupeerde oren. Niets is minder waar. De Shorty Bull is zorgvuldig gefokt uit de Staffordshire Terrier, English Bulldog & Franse Bulldog. Het ras is ontstaan in Amerika en is verder ontwikkeld door Jamie Sweet oprichter en eigenaar van blueriverbullies.

In de USA is dit ras al veel verder in de erkenning van het ras en steeds meer fokkers gaan met dit hondje aan het werk. Het zal dus waarschijnlijk niet zo heel lang duren voor dit hondje ook in Nederland zijn intrede zal maken en erkent zal worden als op zichzelf staand ras. Op dit moment zijn er een klein aantal Shorty’s in Nederland allemaal ingevlogen van de USA.

Ik kan alleen maar hopen dat we niet hetzelfde krijgen als met de pitbull en de Staffordshire bull waar mensen die totaal geen weet hebben van wat voor hondje zij in handen hebben.  Te vaak vergissen mensen zich in het hoge energie gehalte van dit soort hondjes. Die energie moet er uit en dat betekent dat je moet lopen met je hondje om die energie te ontladen. Te vaak zie ik nog steeds dat mensen deze honden gebruiken als status symbool zonder te weten hoe ze met hun hond om moeten gaan. Vaak is het resultaat een afgedankte hond die niemand wil hebben omdat het hondje “onhandelbaar” is.

Een onhandelbare hond ligt niet aan de hond maar aan de baas die hem opvoed. Het hoge energie gehalte van dit soort hondjes maakt het een druk baasje in huis maar voor wie daar juist van houd zijn dit soort hondjes je beste vriend en voor het leven. Zo vaak wordt er over deze honden gezegd dat ze agressief en gevaarlijk zijn, het is echter de baas die ze agressief gevaarlijk maakt / laat worden of wel omdat het er wel stoer uitziet als je hond groot en sterk is en jou uitlaat ofwel omdat mensen geen idee hebben hoe je dit soort hondjes hanteert.

Zoals iedere hond heeft ook dit type hond regels en grenzen nodig en is het aan de baas om te zorgen dat dit in goede banen geleid wordt. Echter het hoge energie gehalte betekent ook dat je als baas veel tijd moet steken in jouw hondje. Die energie moet eruit anders kropt het zich op en opgekropte energie kan vreemde dingen met jouw hondje doen. Voor dit soort hondjes geld als geen ander lopen, trainen en trainen tot je hond er bij omvalt. Hou echter wel in de gaten, omdat zij voor je door het vuur willen gaan, zit er ook niet echt een rem op het hondje, die rem ben jij en beter trap je op die rem waar nodig om te voorkomen dat het hondje zich kapot loopt.

Als je bereid bent veel tijd in je hondje te investeren en hem die regels en grenzen te geven dan weet ik uit ervaring dat er geen beter hondje is als een terrier achtige. Ik heb zelf staffords gehad en ik zeg altijd maar  het is een virus, als je eenmaal met dat virus besmet bent wil je geen ander type hond meer 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.