Discussie over de Shortybull

Er is momenteel nogal wat discussie over de Shortybull gaande op het Internet omtrent de Shortybull en nogal wat daarvan is nogal negatief als je het mij vraagt. Als je kijkt naar hondenrassen en hoe deze ontstaan zijn dan is er eigenlijk vrijwel geen hond meer die niet uit een kruising voorkomt. De Shortybull is niet anders. En toch hebben veel mensen daar commentaar op.  Het zou niet rasecht zijn en het zou nooit een stamboom kunnen krijgen en zo gaat het wel even door. Maar dat zelfde hebben wij gezien met de pitbull en de bulterriër. Maar ook met andere rassen is er veelvuldig gekruist om bij het bij een gewenst resultaat te komen.

Hierboven zie je SBI Sinister Plan – Off of SBI Mr. Cooper & SBI Hannah SBI generation #7.  gefokt door ShortyBull_inc

Voor de liefhebber zoals ik zelf is dit echt een absolute prachthond. Stoer en sterk ogend en vol van zelfvertrouwen.

De hond in het algemeen heeft altijd een functie gehad in onze maatschappij. Honden worden al eeuwen lang gefokt voor specifieke functies omdat zij bepaalde kenmerken bezitten die, als men daar op door kruist maximaal benut kunnen worden, denk aan de Mechelse herder als politiehond hond of snuffel hond of de Beagle die wereldwijd word ingezet als snuffel hond voor van alles en nog wat.

Tegenwoordig is de functie van de hond niet meer hetzelfde. Waar de hond vroeger een soort “gereedschap” was en ook echt zijn werk moest doen is de functie tegenwoordig niet veel meer dan gezelschapsdier in de ruimste zin van het woord. En daar is niets mis mee maar echte werkhonden zie je niet zo heel veel meer. En nee ik vergeet de politiehonden en de collie’s van onze herders allemaal niet maar de hond als werktuig zoals het vroeger was bestaat niet meer.

Om een goed gezelschapsdier te zijn moet de hond ook aan bepaalde kenmerken voldoen. De reden daarvoor is simpel, hij moet binnen het gezin passen. Vroeger kwam de hond niet in huis, die leefde buiten als beschermer van het erf en het vee om maar een voorbeeld te noemen. Tegenwoordig beschermen zij ons huis en onze gezinsleden en daarnaast zijn het grote vrienden.

Uiteraard mag je het hondje niet mooi vinden, dat is ieders goed recht. Echter in veel gevallen worden er allerlei zaken bijgehaald waarvan men niet eens zeker weet of dit wel zo is.  Voor een ander is het een prachtig hondje en ook dat is ieders goed recht.  Ik denk dat uiteindelijk dit hondje ook in Nederland, erkend zal worden als ras, althans dat hoop ik wel.

One Reply to “Discussie over de Shortybull”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.